FOD PÅ FLADE 

Skrevet d. 06.06.2017
(opdat. 3/2-2020)

af Mads WeidemannKører du med flade pedaler, har du med garanti prøvet dét; at foden smutter og pedalen havner i skinnebenet... Av, for he!vede, smerten er ulidelig og en kvalmende fornemmelse, sniger sig ind i maven.


Måske er det sidste gang, det er sket, efter du har læst dette indlæg :-)


Når du sætter fødderne på pedalerne, bør de placeres med fodens bredeste del lige bag den forreste række pins (pedalens skridsikre pigge), hvilke sikrer dig en stabil fod, et fleksibelt ankelled samt du kan bruge tæerne til at løfte og træde med = Fodens Gribeteknik.


Placerer du derimod fodballen over midten af pedalen/over pedalakslen, (som man typisk gør med klikpedaler/kliksko) hviler du primært på tæerne, hvilke ikke er tilstrækkeligt.

Vores tæer er ikke stærke nok til at holde den evig komprimerende og bevægende kropsvægt. Og dette er typisk årsagen til, at foden glider af pedalen, og pedalen havner i dit skinneben.

Fejlbillede og fordelagtig placering. Jeg har udladt skoene, som giver bedste detalje af fodens placering på pedalen.

Og sådan ser placeringen ud med sko.

(- Naturligvis skal foden rykkes ind og hvile på hele pedalen. Jeg har blot rykket min fod lidt ud, så forskellen er tydelig.)

Et sekundært fejlbillede (ikke er afbilledet) er, at du placér midten af svangen over pedalakslen.
Denne placering hæmmer bevægelsen i ankelleddet og fodens primære tyngdepunkt ligger på forreste del af pedalen.
Placeringen kan resultere i, at foden glider fremover pedalen, og pedalen havner i læggen. Av, der er masser af kød til, at pedalens pins kan bore sig dybt ind. Jow jow, jeg snakker af erfaring, hvilke resulterede en stafylokokkerinfektion og efterfølgende pinicillinskur.


Som der er forskel på længden af vores fødder, er der ligeså forskel størrelsen på markedets udvalg af pedaler. Derfor kan du ikke være helt sikker på, hvor bagerste række af pins hviler op i skoen. Men for bedste udbytte bør de hvile i midten af fodens svang. Midten af svangen er det næst-stærkeste punkt under foden.


Mit råd til dig er, at du bør finde en pedal, som rammer midten af svangen, når du placerer fodballen lige bag den første række af pins.

Dette kræver blot, at du måler afstanden fra forreste del af fodballen til midten af svangen og køber et sæt pedaler indenfor (cirka) målet.


Har du ikke tid til at måle dine fødder, findes der overordnet set to størrelser af flade pedaler: 'Oversize/Large' eller 'standard'. Oversize matcher en skostørrelse fra 42-43 og op. 'Standard' fra 42 og ned. Det vil fremgå af pedalens beskrivelse, om de er af 'oversize' str.

Nedefra ser den endelige placeringen sådan ud, hvor fodballen

- på fotoet med fluebenet - er placeret lige bag forreste række

af pins, og som er denne placering, du bør foretrække at køre i.Flere tips indenfor samme kategori

  • De 'rigtige' sko til dine flats er ligeså vigtig, som at køre med kliksko på klikpedaler. Læs hvorfor, her.
  • Vil du have maksimal udnyttelse af dine pedaler, finder du et tuningstip her.

  • Et snøre-tip: Når du spænder, eller snører skoene uanset kliksko eller flats, kan det være en hjælp at krumme foden. Derved minimeres sovende fødder/krampe-risikoen; at skoen strammer for meget, og dine fødder kramper/sover under kørslen.

  • Flyver fødderne af pedalerne? Taber du fødderne, når du fx hopper eller kører gennem teknisk krævende terræn? Så lærer du at holde dem på med 'Fodens Gribeteknik' via denne video eller teksten her.