Gaveidéer - giv køreteknisk læring til den, som fortjener det. Giv bogen MOUNTAINBIKE

eller et GAVEKORT til køreteknisk undervisning:

 

                           MOUNTAINBIKE                                         GAVEKORT  

FOD PÅ FLADE

Skrevet d. 06.06.2017
(opdat. 3/2-2020)

af Mads WeidemannKører du med flade pedaler, har du med garanti prøvet dét; at foden smutter og pedalen havner i skinnebenet... Av, for he!vede, smerten er ulidelig og en kvalmende fornemmelse, sniger sig ind i maven.


Måske er det sidste gang, det er sket, efter du har læst dette indlæg :-)


Når du sætter fødderne på pedalerne, bør de placeres med fodballen / forreste trædepude - den bredeste del af foden - lige bag den forreste række pins (pedalens skridsikre pigge), hvilke sikrer dig en stabil fod og et fleksibelt ankelled.


Sætter du derimod fodballen over midten af pedalen, over pedalakslen, som man plejer at gøre med klikpedaler/kliksko, vil du på forreste del af pedalen hvile på dine tæer, hvilke ikke er tilstrækkeligt.

Vores tæer er desværre ikke stærke nok til at holde den evig komprimerende og bevægende kropsvægt, når vi kører. Og dette er typisk årsagen til, at foden glider af pedalen, og pedalen havner i dit skinneben.

Fejlbillede og fordelagtig placering. Jeg har udladt skoene, som giver bedste detalje af fodens placering på pedalen.

Og sådan ser placeringen ud med sko.

(- Naturligvis skal foden rykkes ind og hvile på hele pedalen. Jeg har blot rykket min fod lidt ud, så forskellen er tydelig.)

Et sekundært fejlbillede - som desværre ikke er afbilledet - er, at du placér midten af svangen over pedalakslen. Med denne placering hæmmer du bevægelsen i ankelleddet og dit primære tyngdepungt - når cyklen er i bevægelse - vil ligge på forreste del af pedalen. Denne placering kan resultere i, at foden glider fremover pedalen, og pedalen havner i læggen. Av, der er masser af kød til, at pedalens pins kan bore sig dybt ind. Jow jow, jeg snakker af erfaring, hvilke resulterede en stafylokokkerinfektion og efterfølgende pinicillinskur.


Som der er forskel på længden af vores fødder, er der ligeså forskel størrelsen, bredden & længden på markedets udvalg af pedaler. Derfor kan du ikke være helt sikker på, hvor bagerste række af pins hviler op i skoen. Men for bedste udbytte bør de hvile i midten af fodens svang. Midten af svangen er det næst-stærkeste punkt under foden, hvilke stadig tillader dig at have et aktivt og bevægeligt ankelled (- fordi ankelledet er SÅ hulens vigitigt at have bevægelse i, som sikrer dig bedre balance og i bund og grund flere succesoplevelse, mens du cykler...)


Mit råd til dig er, at du bør finde en pedal, som rammer midten af svangen, når du placerer fodballen lige bag den første række af pins.

Dette kræver blot, at du måler afstanden fra forreste del af fodballen, til midten af svangen og køber et sæt pedaler indenfor (cirka) målet.

Nedefra ser den endelige placeringen sådan ud, hvor fodballen

- på fotoet med fluebenet - er placeret lige bag forreste række

af pins, og som er denne placering, du bør foretrække at køre i.Flere tips indenfor samme kategori

  • De 'rigtige' sko til dine flats er ligeså vigtig, som at køre med kliksko på klikpedaler. Læs hvorfor, her.
  • Vil du have maksimal udnyttelse af dine pedaler, finder du et tuningstip her.

  • Et snøre-tip: Når du spænder, eller snører skoene uanset kliksko eller flats, kan det være en hjælp at krumme foden. Derved minimeres krampe-risikoen; at skoen strammer for meget, og dine fødder kramper under kørslen.

  • Flyver fødderne af pedalerne? Taber du fødderne, når du fx hopper eller kører gennem teknisk krævende terræn? Så lærer du at holde dem på med 'fodens gribeteknik' via denne video eller teksten her.Nye pedaler?
Jeg er fan af afbillede pedal, som hedder Crankbrothers Stamp. Den findes i to størrelsestyper 'Small' & 'Large' og i hele fire prisklasser: kr. 379,- 549,- / 629,-999,-

Model 'Small' passer op til cirka skostørrelse 41-42 og model 'Large' fra str. 42-43 og op.

Jeg bruger skostørrelse 43, og kører med 'Large'  Stamp 7, hvilke model til kr. 999,- jeg finder mest holdbar.

Se alle fire prisklasser og to størrelses modeller herGod træning med fusserne.

Og skal du invistere i nyt grej, så støt da lige i det mindste en danskejet webshop, eller allerhelst din lokale MTB-shop... Så 'støtter' butikken dig, den dag MTB-lokummet brænder :-)

Mads Weidemann og hans kvindelige medvært Solveig Høgh belyser emner, interviewer personligheder & organisationer, der alle gør MTB-sporten mere interessant for os allesammen.

Find podcasten hos Spotify, Apple, Podimo, Google Play m.fl.

... flere end 5000 har allerede lyttet med

Synes du podcasten er god og måske værd at donere en flad 50'er eller mere, modtager vi med kyshånd dit bidrag.
Vi producerer uden økonomisk støtte, så et lille bidrag vil falde på et tørt sted. Send til erhvervmobilepay 12800 med teksten 'MPOD'.

Tak :-)

MOUNTAINBIKE - Fra begynder til verdensmester


Vores bog på 221 sider om mountainbike er netop udkommet via forlaget Gyldendal.

I bogen er køreteknik og træning, illustrationer og store flotte billeder, vilde MTB-historier og interviews med de bedste danske ryttere gennem tiden, som fx Henrik Djernis, Michael Rasmussen & Annika Langvad.
Bogen alene gør dig ikke til verdensmester, men den hjælper dig, så du får det en del sjovere og flere succesoplevelser på sporet.


Pris 349,95

 MOUNTAINBIKE  - nogle af læserne siger: 

'' Den er en rigtig god bog! Godt skrevet, nem at læse og forstå.

Et must have i samlingen.


- Emil

'" Super god bog du har skrevet. Nu skal teori omsættes til praksis.


- Martin

'' ... Kan varmt anbefales!


- Ulrik

'' ... Jeg kan også lide de første 60 sider. Glæder mig til resten... :-)


- Allan

'' Der er mange gode eksempler og opmærksomhedspunkter.

Jeg er vild med den ufrelste tilgang, og nyder, at det intuitive og underbevidsthedens analyse bliver anerkendt og beskrevet. Tak for en velskrevet og visuel bog, der gør mig glad ned i stortåen.


- Michael

Online-magasinerne CYKELSTART. DK, Mountainbike Sport & MTBX har anmeldt bogen.

Læs anmeldelserne:

CYKELSTART.DK

Mountainbike Sport

MTBX

FØLG MED PÅ SOCIALE MEDIER

 #mtbakademiet 

 #succesoplevelse 

 #påvejmodmålet 

 #legpåmtb 

MTB AKADEMIET er en del af CykleAkademiet IVS

CVR-nummer 36689811


m: info @ mtbakademiet.dk

t: +45 - 607 85 085

Alle rettigheder forbeholdes MTB AKADEMIET

© Copyright 2013-2020

Hjemmesidens design & tekst: Mads Weidemann

Giv os gerne din anmeldelse på Trustpilot og/eller Facebook

Hjemmesiden benytter cookies. Ved at blive på hjemmesiden, accepterer du brug af cookies - ligesom på alle andre hjemmesider

Ja ja, OK