KNÆ UD!! ALBUER UD!!

Skrevet d. 03.11.2022

af Mads Weidemann


Ud med knæ og albuer når du forcerer ujævnt terræn som større/store pukler, sten og andre emner der rager op af underlaget og typisk får dig ud af balance.


  • Albuerne skal pege ud til hver sin side, ligeså skal knæ. Albuerne må altså ikke pege ned mod underlaget, som mange albuer gør.
  • Albuerne løfter du op uden at hæve skuldrene. Hold skuldrene ned, ellers bliver du alt for stiv og robotagtig i din bevægelse med skuldrene op om ørerne.
  • Albuer bør være bredere end styret og hver lillefinger - set forfra.


  • Knæenes udadgående vinkel opnår du ved at dreje i lysken - og ikke i fødderne. Drejer du i fødderne, klikker du enten ud af pedalen, eller står ufordelagtigt på de flade pedaler.
  • Knæene bør være bredere end lilletåen (på hver fod) - set forfra.


NOTE: Som altid, når du forsøger med ny bevægelse føles det underligt. Men, som altid, er det blot et spøgsmål om tilvending, før du mærker den yderst positive effekt :-)


Du behøver ikke konstant køre og ligne en sneplov.

Men når terrænet udfordrer dig, folder du - på smukkeste sommerfugle vis - dine albuer og knæ ud, som gør det nemmere for dig at absorbere terrænet… Fordi din bevægelse sker primært vertikalt (ned-op) og ikke horisontalt (bagud-frem).


- Desuden bliver du bumstærk og modstandsdygtig overfor pludselig ubalance på grund af armenes og benenes udadgående vinkel. Vinklen stabiliserer overkrop og hofteparti. Jo mere overkrop og hofparti bevæger sig, desto mere er du i ubalance ude af kontrol; at cyklen kører med dig/har kontrollen over dig...


Knæ og albuer kan alle ryttere folde ud, uanset cykeltype (XC, Trail, Enduro, DH m.fl.)