DIN UVANTE PEDALSTILLING 

Skrevet d. 30.12.2017

af Mads WeidemannKan du børste tænder med din modsatte hånd? Kan du køre mountainbike i din uvante pedalstilling?


Jeg har brugt 3 år på at træne min kørsel i den uvante pedalstilling - hvor jeg nu kører lige godt i den ene eller anden pedalstilling.

Pt er jeg på 3. uge i at lære og børste tænder med den modsatte hånd. Det går godt :-) ... kunne allerede mærke en markant forbedring efter en uge.


I kroppen bør man være lige stærk i begge side. Typisk vil du være stærkest i samme side, som hånden du skriver med.

Du kan evt overveje, hver gang du udfører en opgave, om du bør bruge din uvante/svage side, som også er hjernegymnastik.


Er du SPORTSUDØVER, forærer du dig selv flere personlige som fysiske sejre, når du er lige god med begge af kroppens sider.


Hvad er din foretrukne pedalstilling?

Til dig som endnu ikke er bekendt med din foretrukne pedalstilling, er det pedalstillingen, hvor foden der er bagerst, typisk er samme side, som hånden du skriver med. Altså, er du højrehåndet, har du typisk højre fod bagud - venstrehåndet, venstre fod bagud.

Prøv dig frem. Og oplever du, at din mest behagelige pedalstilling er modsat, det jeg nævner, ja, så er det sådan, du kører.

Det eneste jeg ønsker, er, at du er bevidst om din foretrukne pedalstilling, som er denne du træner alle nye køreteknikker i og køre udfordrende terræn. MEN(!) det er også vigtigt, at du træner din uvante pedalstilling, hvilke du træner, når du føler overskud fx på en hvilken som helst grusvej, nemme sektioner på MTB-sporet o. lign.


Jo bedre en rytter du bliver, desto mere er du tvunget til at mestre din ikke-foretrukne pedalstilling, da du jo ikke altid kan forvente at køre i din foretrukne pedalstilling, når farten er høj, flowet kører og “musikken” spiller.

I professionel mountainbikesport, er der eksempler på, hvor sejren er tabt, fordi den førende rytter blev tvunget ind på tekniske sektioner i sin uvante pedalstilling.


En sundhedsmæssig bonus ved at køre i begge pedalstillinger

Sunhedsmæssigt set vil du skævvride i hoftepariet, når du kun kører i din forestrukne pedalstillng. Jo mere du fx kun kører med højre fod bagerst, desto mere vil du vride og forme hoftepartiet, så dit højre hofteparti vil være længere bagud end din venstre side. Hvilke det øjensynligt vil komme til udtrykke via din fodstilling, at dine fødder ikke mere er på linje, men højre fod er længere bagud end den venstre. Og spørger du lægen kan dette på sigt give komplikationer i hoftepartiet osv. osv.

Så endnu en rigtig god grund til træne din uvante pedalstilling :-)