BRUG BOLDEN

Balancen er måske dit allervigtigste værktøj til mountainbikekørsel. Balancen bruger du bevidst og ubevidst alle steder på sporet. Balancen sidder primært i hoftepartiet. Og det gælder om at kende sin balance, så du til hver tid (bevidst) kan aktivere den, mens du gennem MTB-sporet konstant er udfordret på balancen.


En pilatesbold/gymnastikbold/swiss-ball (kært barn, mange navne) er en god investering til din balancetræning, som du blot kan udføre på stuegulvet.


Når balancen trænes, trænes blandt andet core- og lændemuskulaturen.

Begge muskelgrupper er vigtige muskler at træne. Vigtigere end at træne ben, hvis du spørger mig.

Og når du, begynder at øve balancen på bolden, er dette måske startskuddet til spændende fysisk træning, hvori bolden inkluderes hjemme som i fitnesscenteret.


Bolden findes i et bredt udvalg. Du kan fx starte med en bold fra supermarkedet, som fås til ca. 70-85 kr., som er 'OK' kvalitet til prisen. Du kan også få professionelle bolde fra kr. 150,- helt op til 500,-, som er tykkere, mere stabile og mere begynderevenlige grundet tykkelsen.


Videoen til venstre er fra en af cykelklubberne jeg typisk gennem vintersæsonen lærer at bruge bolden (under temaet 'Brug Bolden'), hvor den enkelte rytter lærer at bruge bolden på mange udfordrende og funktionelle gavnlige måder.

Først lærer rytteren af holde balancen siddende, derfra til knælende. Og de modige lærer at stå på bolden. Dog er der rigtig lang vej fra knælende til stående, men ej fra siddende til knælende :-)

I videoen her bliver du guidet fra siddende til knælende på bolden. Du vil hurtigt finde ud af, at det kræver god bevægelse fra dit hofteparti. Så find tålmodigheden frem og giv dig god tid :-)

For dig som allerede kan holde balancen på bolden, og vil udfordres 'lidt' mere... ;-)