FODENS GRIBETEKNIK 

Skrevet d. 26.02.2019

af Mads WeidemannKlikpedaler eller flade, fodens gribeteknik bruges med begge type pedaler.

Kører du med flade pedaler, vil du for alvor opleve bogstavelig talt at tabe fødderne fra pedalerne. De tider er heldigvis fortid, når du med foden får lært at gribe i pedalen.

At gribe i pedalen gøres bl.a., når du i pedaltrådet, kører fra lodret nedad op mod lodret opad - også kaldet fra kl 6.00 op mod kl 12.00 i urskivens retning.


Gribeteknikken bruges også, når du hopper, dropper eller på anden måde vil have baghjulet (baghjulsløft, endo, scandi-flick m.fl.) og/eller hele cyklen med i luften, som minimerer risikoen for at tabe fødderne af pedalerne - og cyklen forsvinder væk under dig i luften.

Fodens gribeteknik hjælper også dig med klikpedaler, da du under udførelse af fx hoppet har tendens til instinktivt at hive fødderne til dig og "udnytte", at du er klikket i. At hive i pedalerne er til stor ulempe og fare. Derfor bør dig med klikpedaler også lære at gribe med fødderne, hvilke bevarer cyklens ligevægt, og du tænkeligt undgår forhjulslandinger.Når du i pedaltrådet runder kl 6 og er på vej mod kl 12, vil fodens vinkel se ud som på billedet, hvor du bruger fodens gribeteknik. Samme vinkel har fødderne, når du hopper og/eller generelt befinder dig i luften med cyklen.Grøn buede streg er din fod, som krummer om pedalen… Krummer, ligesom en fugl krummer med sine fuglefødder for at holde sig fast til grenen. Ligeså krummer du foden om pedalen.

Grøn pil er dit aktive tryk ned i pedalen, som forstærker fodens greb. Genopfrisk, hvordan du fordelagtigt: 

  • Placér skoens klamper, her
  • Placér foden på FLADE pedaler, her
  • Hopper, her
  • Griber med fødderne under udførelsen af hop, her


 Savner du nye flats eller nye klikpedaler? 
Jeg cykler med plaformpedalen Crankbrothers Stamp, som findes i to størrelsestyper 'Small' & 'Large' og i hele fire prisklasser: kr. 379,-549,- / 629,-999,-

Model 'Small' passer op til cirka skostørrelse 41-42 og model 'Large' fra str. 42-43 og op.

Jeg bruger skostørrelse 43 og kører med 'Large' Stamp 7, hvilke model til kr. 999,- jeg finder mest holdbar.

Se alle fire prisklasser og to størrelses modeller her
Klikpedaler. På hjemlige spor kører jeg med modellen Crankbrothers Candy 2, som jeg finder bedst til prisen. Modellen findes i tre prisklasser: kr. 399,- / 599,- / 899,-
Går det primært nedad fx i bikeparks, enduro og lettere downhill, kører jeg istedet med denne her Crankbrothers Mallet E.