GRUNDPOSITION

Skrevet d. 21.06.2017

af Mads Weidemann

 

 

Har du været på kursus og lært at indfinde i grundpositionen, men du glemte at skrive fokuspunkterne ned?

Hmm... Sikke noget.. Det opfordrede vi ellers til!

 

Nå, fortvivl ikke, vi yder gerne servicen igen at opremse punkterne via nedenstående tjekliste.

 

Når du indfinder og kører i grundpositionen, bør du konstant tænke og placere alt din kropsvægt i fødderne - lad dine fødder hvile i pedalerne med 100% kropsvægt, dvs. 50/50 i begge fødder, hvilke teoretisk set ikke tillader dig at lægge vægten på styret. Bevidst vægtforøgelse på styret øger risikoen for styrt. Tænk derfor altid at grebet om styret er, som du holder om to hønseæg, dermed sikrer du vægten forbliver i fødderne, hvor det også er igennem fødderne du kontrollerer og delsvist styrer mountainbiken - den primære styring sker med hofterne.

Grundpositionens fokuspunkter:

  1. Pedalstillingen i vandret linje
  2. Drop hælene ned mod underlaget. Når hælene er under pedalhøjde, bruger du ankelledende til at absorbere terrænet
  3. Let bøj i knæene. Ankel- og knæled er de to vigtigste led til at absorbere terrænet i (dernæst kommer hofte og albueled)
  4. Hav afslappede fødder. Når dine fødder er afslappet, kan du løfte/bevæge tæerne. Afslappede fødder giver mere bevægelse i ankelleddene, hvorfra du absorberer terrænet.
  5. Knæene peger ud af til hver sin side, som bidrager til, at vægten holdes 100% i fødderne.
  6. Ranket ryg. Strit med numsen for at fremprovokere et lændesvaj og lad brystkassen blive bred
  7. Op og ud til siden med albuerne. Og i kombi med den strittende numse, lændesvajet og udadpegende albuer. Se dig stå som en gorilla
  8. Én finger på hver bremsegreb. Du kan sagtens nedbremse cyklen med blot én finger på hver bremse - såfremt du bremser med identisk fingerpower på begge bremser. Og jo flere fingre du har til greb rundt om styret... ja, desto bedre kontrol har du over styret
  9. Kig frem i vandret linje, så du på god afstand ser, hvilke udfordringer sporet byder dig

 

Nu er DU klar til, at møde udfordrende terræn!

 

Grundposition findes også i siddende udgave, hvor eneste ændring er vægten, som er fordelt 60% i fødderne og 40% i numsen på sadlen.

 

Nu er du indfundet i Grundpositionen og klar til at komme igang på MTB-sporene inde- som udenlands. Der er ingen forskel på Grundpositionen, uanset hvilke genre af mountainbikesporten du bevæger dig i; om du kører fuldaffjedret eller hardtail, ej heller flade- eller klikpedaler.

Til tekniske sektioner bør du søge ned i Angrebsposition, hvor du via lænden sænker overkroppen, til vinklen på dine albuer er cirka 100 gr. og afstanden fra skridtet og til sadlen er ca. 3-4 centimeter. Derfra er du klar til at møde udfordrende terræn, som rod- & stensektioner, opkørt terræn, nedkørsler m.m.

 

 

God træning :-)

FØLG MED PÅ SOCIALE MEDIER

#MTBakademiet

MTBakademiet er en del af CykleAkademiet IVS

CVR-nummer 36689811

 

m: info@mtbakademiet.dk

t: +45 - 607 85 085

Alle rettigheder forbeholdes MTBakademiet

© Copyright 2018

Hjemmesidens design & tekst: Mads Weidemann