FODENS GRIBETEKNIK

Skrevet d. 26.02.2019

af Mads Weidemann

 

 

Klikpedaler eller flade, fodens gribeteknik bruges med begge type pedaler.

Kører du med flade pedaler, vil du for alvor opleve bogstavelig talt at tabe fødderne fra pedalerne. De tider er heldigvis fortid, når du med foden får lært at gribe i pedalen.

At gribe i pedalen gøres bl.a., når du i pedaltrådet, kører fra lodret nedad op mod lodret opad - også kaldet fra kl 6.00 op mod kl 12.00 i urskivens retning.

 

Gribeteknikken bruges også, når du hopper med cyklen, som minimerer risikoen for at tabe fødderne af pedalerne. Og her hjælper fodens gribeteknik også dig med klikpedaler, da du under udførelse af hoppet har tendens til instinktivt at hive fødderne til dig og "udnytte", at du er klikket i. At hive i pedalerne er til stor ulempe og fare. Derfor bør dig med klikpedaler også lære at gribe med fødderne, hvilke bevarer cyklens ligevægt, og du tænkeligt undgår forhjulslandinger.

 

 

Når du i pedaltrådet runder kl 6 og er på vej mod kl 12, vil fodens vinkel se ud som på billedet, hvor du bruger fodens gribeteknik. Samme vinkel har fødderne, når du hopper og er i luften.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grøn buede streg er din fod, som krummer "om" pedalen… Krummer, ligesom en fugl krummer med sine fuglefødder for at holde sig fast til grenen. Ligeså krummer du foden om pedalen.

Grøn pil er dit aktive tryk ned i pedalen, som forstærker fodens greb.

 

Om du øjensynligt krummer foden om pedalen med kliksko er nok minimalt. Istedet bruger du fødderne aktivt, bruger føddernes muskulatur, som sikrer dig et ens træk under hoppet.

 

Genopfrisk, hvordan du fordelagtigt:

  • hopper, her
  • placerer skoens klamper, her
  • placerer foden på flade pedaler, her
  • griber med fødderne under udførelsen af hop, her

FØLG MED PÅ SOCIALE MEDIER

#mtbakademiet

#succesoplevelse

#påvejmodmålet

#legpåmtb

MTB AKADEMIET er en del af CykleAkademiet IVS

CVR-nummer 36689811

 

m: info @ mtbakademiet.dk

t: +45 - 607 85 085

Alle rettigheder forbeholdes MTB AKADEMIET

© Copyright 2019

Hjemmesidens design & tekst: Mads Weidemann